Peruánska kuchyňa sa zrodila splynutím domácich chutí a prísad s technikami a zvykmi prinesenými španielskými, talianskými, čínskymi a japonskými prisťahovalcami. Peru je jednou z krajín s najväčším množstvom štandardizovaných národných jedál (je ich takmer 500). Mnohé z používaných prísad pochádzajú z Ameriky. Z dôvodu vývoja dosiahnutého počas predkolumbijského vývoja v Peru sa predpokladá, že väčšina týchto prísad bola pôvodne kultivovaná v Peru a odtiaľto sa ich používanie rozšírilo do do ostatných častí Ameriky. Medzi prísady, ktoré používame a sú menej známe v Európe patria:
Yuca (juka, maniok)
Je koreň, ktorý sa používa rovnako ako zemiaky. Má podobnú chuť, ale sú v nej pozdľžne vlákna.
Camote (Kamote)
Je to hľuza sladkej chuti (sladký zemiak), oranžovej farby, môže sa variť, smažiť alebo piecť.
Palta (Palta, Avokádo)
Palta je plod, ktorý sa používa najmä v rôznych druhoch šalátov a omáčok, alebo sa natiera ako maslo.
Limón (Limón, Citrón, Limetka)
Peruánsky citrón je maličký a veľmi kyslý, do Európy sa priváža odroda ktorá je väčšia a sladšia.
Plátano (Plátano, Banán)
Jeden druh sa používa ako zelenina. Keď je zelený, smaží sa ako chifles (čifles) – plátky tenšie, alebo hrubšie, pripomína čipsy. Keď je zrelý, je sladký dáva sa do pece, alebo sa smaží v tvare plátkov.
Ajíes (Achíes,Papričky)
Ajíes - papričky sú základom peruánskej kuchyne, používajú sa pri príprave väčšiny jedál, ale opatrne, len aby dodali len náznak štipľavej chuti. Podávajú sa vo forme omáčok, aby každý jedol tak štipľavé, ako mu chutí.